Allt kött är hö

Som ni säkert noterat har en vänlig grönskas rika dräkt nu smyckat Dala och konstgräsplaner. Kanske är det därför det här är ett alltför försenat inlägg. Kanske är det vårjobbstressen. Kanske är det för att det är så förbannat svårt att sortera tankarna kring vårens ÖSK.

Här kommer en fråga som är omöjlig att säkert besvara men ända värd att fundera på: hur många poäng hade vi tagit om Astrit inte kommit tillbaka från sin försäsongsskada än? 2? Färre? Lika många som nu?

Ingen vet. Men vi har släppt in tillräckligt många mål i varje match för att förlora nästan alla om vi inte haft ett så effektivt anfallsspel som vi haft. Och väldigt mycket av det som varit effektivt har designats och signerats av Astrits Vänstra Fot.

På samma sätt som det är lätt att hylla Astrit är det enkelt att uttrycka sin besvikelse över Iron-Mikes återkomst. Såsom nästintill alla kreativa anfall börjar med att nummer 8 gör en bandyloop, likt en hök som planlägger sitt middagsinskaffande innan han levererar en millimeterprecis passning på 40 meter. Eller lägger ett rabonainlägg. Eller ett instick i en lucka ingen annan sett. På samma sätt förefaller alla baklängesmål innehålla en sekvens där nummer 14 slänger sig förgäves, en meter ifrån anfallaren han borde ha inpå kroppen.

Även om det säkert finns någon sanning i den bilden är det troligen till lika delar förvrängd. Vi anfaller och försvarar som ett lag och vissa roller är mer tacksamma än andra. Almebäcks roll är utsatt när han får begränsad hjälp från en uppflyttad Dajje. En konstigt system, en onödig offensiv positionering som vi borde reversera? Kanske. Men vi känner ju ÖSK. Vi känner Axén. Det är vårsäsong, tiden då vi kalibrerar och testkör utrustningen som vi exekverar och som får oss att excellera på hösten. Och det räcker till 15 poäng och fjärde plats. Ett bra läge att jobba ifrån på vår väg uppåt?

Så tänker jag ibland i denna grönskans tid. När allting är vackert och på väg att hända. Men samtidigt påminner våren oss om alltings förgänglighet. Allt kött är hö. Och blomstren dö.

Över detta faktum ska vi inte misströsta. Vi ska bara inte låta våra ivriga drömmar om framtida segrar överskugga vad vi har för stunden. Jag tror att jag reciterat förr men det är värt att recitera tusen gånger åter när Clarissa (Meryl Streep) i filmen the Hours säger till sin dotter: ”I remember one morning getting up at dawn, there was such a sense of possibility. You know, that feeling? And I remember thinking to myself: So, this is the beginning of happiness. This is where it starts. And of course there will always be more. It never occurred to me it wasn’t the beginning. It was happiness. It was the moment. Right then.”

Oavsett hur Axéneran slutar så vet vi satt den här tiden levererar tungt barnbarnen-i-gungstolen-vid-brasan-material. Vi känner redan manus för Höstlegender I och II från 2014 och 2015. Våren 2016 är vi ett lag som kan skapa en målchans ur intet, nästan när som helst. När var det senast så? Vi är ett lag som vid 0-1 med emfas och statistiskt belägg kan säga att ”det här kommer vi att vända”. Vi är ett lag med en målvakt som gör matchavgörande straffräddningar i 96:e minuten. Vi är med i den absoluta allsvenska toppen.

Kanske ”sätter vi försvarsspelet” och blir så obehagliga som Axén sagt att vi kan bli. Kanske fortsätter vi att läcka bakåt hela säsongen.

Kanske återkommer Broberg på planen mot Elfsborg och tar en plats i en trupp som förblir skadefri året ut. Kanske blir Astrit och tre andra slitna startspelare långtidsskadade redan idag.

Kanske presenterar Sköldis sju tunga nya konstraktspåskrifter på måndag. Kanske förlänger ingen och vi får ett spänt läge i truppen, kanske skriver tre på för en ny klubb i sommar och vi (lex Bedoya/Yasin) får välja mellan att ha kvar en spelare eller att sälja för en handfull kronor.

Vi vet inte. Vi kan gäckas av möjligheterna, vi kan förskräckas av riskerna. Bara vi inte glömmer att njuta av den här stunden. Sedan kommer jag att njuta ännu mer om vi fortsätter traditionen av att spöa Elfsborg hemma med en sådär tre-fyra bollar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *