It ain’t over until Moberg flyttar upp på en fast i 95:e

An der schönen blauen Svartån valsade Örebro SK vidare till allsvenska säsongen 2016:s fasta takt: torsk, vinst, vinst, torsk, vinst, vinst, torsk, vinst, vinst. Och om vi jämför med tidigare år som jag gjort förr har vi nu gått förbi poängtempot efter nio omgångar under nästan-guld-säsongen 1994. Liksom vi är bättre än alla säsonger efter det. (Om det här är Norrköpings bästa start på 60 år, hur länge sedan var det för oss? Statistiker därute, hjälp mig.) Om vi håller oss till närhistorien är skillnaden än mer frapperande.

När tog vi vår 18:e poäng de senaste tre allsvenska säsongerna? Svar:

2012: 28:e omgången

2014: 18:e omgången

2015: 23:e omgången

Det är en viss skillnad på utgångsläget vi skaffat oss.

Taktfast i resultatraden alltså men den här segern visade något vi inte sett tidigare denna säsong. Visst har jag älskat de fyra vändningarna, de många målen. Visst är den styrkan vi visat i de matcherna en oerhört viktig ingrediens när man bygger en succésäsong. Men vi har aldrig sett mer ut som ett topplag än igår. Mot ett spelstarkt motstånd höll vi i taktpinnen i nästan hela matchen. Vi hade inte flytet i avsluten, ofta på grund av bra målvaktsspel, men vi matade på. Trots det offensiva spelet såg det säkert ut i försvaret. Vi släppte till en chans, och då gjorde Rinne en högklassig räddning, men i stort var det här matchen då det fanns en back-up när en spelare gick bort sig, när vi inte hela tiden var en felstuds eller ett bra pass från en vidöppen målchans. Och det var matchen när vi såg till att få in bollen innan matchen var slut. Som lag som vinner grejer gör. Det var matchen då jag för första gången fick lite svindelkänsla när jag kände hur långt det här kan bära (även om jag i mitt förra inlägg lovade mig själv att njuta av nuet; jag vet).

Nu alltså Gefle borta. Nästsist. Fyra raka förluster med 17 insläppta. Ett poäng på senaste sju matcherna. Ingen hemmavinst i år. Vi är skadefria, försvaret har tätat hålen (Logi! Din bästa match i ÖSK-tröjan hittills!), Crespo börjar se ut som om han kan explodera närsomhelst. Nordin visserligen avstängd men Nordmark står redo. Om det inte varit för den där Jonas Lantto (för den som missat det: Lantto gör nästan aldrig mål förutom mot oss då han alltid gör mål; om räknar bort Lanttos mål hade vi vunnit tio av de senaste elva matcherna mot Gefle) hade jag räknat in tre poäng. Lantto. Och valstakten hittills som säger att det är dags för förlust nu. Det är alltså dags att växla upp tempot ytterligare.

Till sist: Sköldis! Ni tio spelare som har utgående kontrakt! Vad fan väntar ni på? Det kommer aldrig bli roligare att spela fotboll än här, hos ÖSK. Skriv på allihopa och ös in mål så tar Klubb Orvar notan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *