Sobrastritet

Äntligen kommer riktiga fotbollsnyheter.

Crespo förefaller förlorad. Synd, finns så mycket kapacitet där och vi glömmer aldrig hösten 2014. Men vi kan leverera utan honom, det har vi sett. Lite tunt i anfallet nu.

Ayaz på väg in. Kul! Plötsligt har vi bra besättning på yttern.

Rinne till Gent. Det bästa som kunde hända. Vi behöver pengar, vi får nu pengar. Vi har med Rinne/Jansson unnat oss en lyx vi inte har råd med i längden men nu har vi löst det på bästa sätt. Snyggt jobbat Sköldis och tack Rinne för det du gjort för ÖSK.

Vad använder vi pengarna till? Vi kommer att behöva en reservmålis, det borde bli billigt. Vi kommer att behöva förlänga med vår kapten, och egentligen behöver en spelare till som är redo att vara stand-by för RÅP särskilt om han nu har en armfraktur som gör att vi får ta det lite lugnt med honom ett tag. Vi behöver förlänga med ett gäng spelare till som vi gärna vill ha med oss 2017 och framåt och vi vill ha en trygghet att så blir fallet när vi år in i höstsäsongen.

Men vad behöver vi mest av allt?

Sobrastritet.

Vad är det? Låt mig börja med att förklara Sobrastritetens betydelse i Alexander Axéns ÖSK.

32 22 5 5 74-42 71

28 4 10 14 28-54 22

I de två tabellraderna, nästan jämnt viktade, kan vi dela upp Alexander Axéns 60 allsvenska matcher som ÖSK:s huvudtränare, exakt motsvarande två säsonger.

I ena ringhörnan, ett lag som tar SM-guld.

I andra hörnan, ett lag som kommer att åka ur.

Skillnaden mellan de två?

Laget som tar 71 poäng på 32 fighter har antingen Sobralense eller Ajdarevic i startelvan. De som tar 22 poäng på 28 matcher har ingendera.

Två spelare som anlänt om inte med axelryckningar så i vart fall med en god portion närkingsk skepsis. ”en brassse som kanske klarade sig hyfsat i Kalmar men som knappt fått spela i Göteborg, som verkar vara lat och ignorant mot fansen. Är det något att ha, va?”

Nio segrar och en förlust på tio starter.

”En sån där jävla Judas som trodde att han var någonting och gick till Peking för att sedan nöta bänk i Belgien och spela långt ner i divisionerna i England och sedan komma hem och vara tjock och lat och dålig i Henkes lag. Är det något att ha, va?”.

Eh, ja.

Är det hela förklaringen till svänggänget ÖSK under Axén? Är Crespoeffekten, Podeundret, Brobergsexplosionen bara följder av huruvida vi haft en passningsmagiker på planen eller inte?

Vi kan aldrig veta säkert exakt hur mycket dessa två herrar vägt på den gungbräda till vågskål vi levt med under Axén. Men även om vi skulle sätta en armé av regressionsanalytiker på att studera samband mellan veckodagar, väder, skadefrånvaro, motstånd, felstudsar, felaktiga domslut, vad som helst, så skulle ingen hitta en så extrem effekt som den mellan när vi haft en spelare som lite högre upp i banan än Gerzic haft relativt fritt utrymme i offensiva att röra sig, få boll och hitta luckor i försvaret. Med högsta kvalitet. Sobrastritet.

Vill vi vara ett lag för toppen även i höst och 2017 så behöver vi Sobrastritet i truppen. Om Sköldmark nynnar ”never mind we’ll find someone like you” är han lika ansvarstagande som Boris Johnson. Toppstrexit. En förlängning av Astrits kontrakt måste därför vara högsta prioritet när vi nu har en annan likviditet. Mycket annat är viktigt, men inget av jämförelsebar vikt.

Så här är min tågordning om jag får sätta agendan för en period då jag verkligen hoppas att Sköldmark eldar midnattsoljan snarare än smörjer in sololjan.

  1. Förlängning med Astrit. Använd OS-kortet om det behövs, men släpp honom inte utan en förlängning. Titta på spelschemat, OS-perioden sammanfaller men matcherna som definierar om vi blir ett topplag i år eller inte.
  2. Förlängning med RÅP. En kapten ska inte ha ett utgående kontrakt och RÅP har vi bara en av.
  3. Förstärk anfallet. Gärna en huvudstark spelare, känns som vi saknat någon som kan knoppa in de fina bollar som kommer in i straffområdet. Låna ut Jonis.
  4. Förlängning med Dajje. Han har kvaliteter som kan locka andra och vi vill ha honom kvar.
  5. Hitta en duglig reservmålis.
  6. Försök hitta en uppgradering på vänsterbacken som skulle kunna vara Arvidsson in och Logi ut.
  7. Förläng med DG.
  8. Förläng med Kalle.
  9. Hitta en billig men duglig innermittfältsbrunkare som gärna agerar back-up på bänken. Vad gör Nkili? Låna ut Ekstrand-Hamrén i utbyte.

Jag skulle vilja ha tio punkter för att det ska se snyggt ut men jag tror att jag nöjer mig där. Vi har om allt detta görs en lika stor aktiv trupp som i våras, men en betydligt bättre balanserad sådan och nyckelspelare som kan spela utan att tänka på nästa destination. Vi har fortfarande utgående kontrakt på spelare som Moberg och Nordmark som jag gärna ser hos oss nästa år också, men jag kan leva med att vi måsta ha visst utrymme för truppförändringar och kan förstå om man avvaktar med ett par spelare.

Ser listan lång ut Sköldis? Börja då med punkten 1. Fixa det och vi kan fortfarande drömma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *